Wat gebouwen kunnen leren

Wat gebouwen kunnen leren

Tegenwoordig zijn moderne gebouwen uitgerust met een reeks apparaten voor de controle van verwarming, ventilatie, luchtconditionering (HVAC), verlichting, beveiliging, energiebeheer en andere systemen. Veel van deze apparaten worden bestuurd via een gebouwbeheersysteem (GBS), die traditioneel de instellingen aanpast van elk apparaat dat past bij de omgevingsfactoren en eigen comfort. Het GBS en zijn verbonden apparaten worden echter steeds slimmer. Er zijn zoveel mogelijkheden in gebruik, allemaal geholpen door de revolutie van het IoT is (internet of things). Een GBS kan gegevens over de werking van een gebouw en de acties van de bewoners binnen het gebouw verwerken. Hierbij moet men denken aan aanwezigheid, bewegingspatronen en typisch gedrag. Deze gegevens kunnen inzicht verschaffen in het daadwerkelijke gebruik van een gebouw en op hun beurt stellen ze gebruikers in staat om verdere kostenbesparingen te realiseren. Deze verzamelde gegevens maken het mogelijk voor gebouweigenaren en exploitanten om het welzijn en persoonlijke comfort van de bewoners te verbeteren.

Welzijn

Aanpassing aan een nieuwe focus op welzijn vereist een verschuiving in denken voor bouwoperators, die in het verleden sterk gefocust zijn geweest op operationele en energiekostenreductiemaatregelen. Er zijn veel factoren die een groot verschil kunnen maken in de werkomgeving van een werknemer. Deze omvatten de luchtkwaliteit, de visuele sfeer, de verlichtingsniveaus en kwaliteit hiervan, de zitkwaliteit, de cateringfaciliteiten, de beschikbaarheid en kwaliteit van oefen- en douchefaciliteiten en het gemak van toegang tot het gebouw. Het GBS kan een comfortabel gevoel in de werkomgeving creëren door een geschikte temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit te handhaven. Vanuit een welzijnsperspectief is het bieden van een hoge kwaliteit erg belangrijk. Dit kan gerealiseerd worden door een eenvoudig te gebruiken interface die gebruikers inzicht geeft in de huidige omstandigheden en hoe deze aan te passen. Voor inschakeling van het systeem kan men denken aan bevestiging aan de muur of juist via een app op de smartphone. Het GBS  zal ook uitgerust worden met een aparte functie voor controle van HVAC, verlichting en zonwering, zodat de gebruiker maar één gebruikersinterface heeft om te leren.

Rendement

Met een slim GBS kunnen gebruikers ook op effectieve manier hun gebouwen beheren. Gebouweigenaren kunnen toegang krijgen tot real-time gegevens over de bezetting van het kantoor. Op deze manier kan de hele verdieping geopend en gesloten worden daar waar geen aanwezigheid wordt gedetecteerd. Tevens maakt dit het mogelijk om ook het beheren van aanvullende services zoals schoonmaken en beveiliging effectiever te regelen. Vooral ook omdat HVAC en verlichtingsapparatuur binnen een commercieel gebouw ongeveer 60% van het totale energieverbruik op zich nemen. Door middel van deze apparatuur kan er drastisch bespaard worden op de kosten en het energieverbruik. Commerciële gebouwen worden slimmer beheerd en dit heeft grote voordelen voor eigenaars en bewoners. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat het wooncomfort aanzienlijk verbeterd is en er een duidelijke vermindering in het energieverbruik heeft plaatsgevonden.


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg