Verandering is onderweg

Verandering is onderweg

De gebouwautomatiseringsmarkt staat momenteel aan het begin van een ontwikkeling waarbij verschillende trends grote veranderingen teweegbrengen bij zowel leveranciers alsook bij kopers. De ontwikkeling die we nu ervaren in gebouwautomatisering is te wijten aan een samenvloeiing van vijf aspecten, die een verschuiving veroorzaken in de manier waarop deze diensten geleverd wordt, te weten;

 

Overkoepelend, dit in plaats van de aparte bedieningselementen die bij HVAC zijn gemonteerd  op autonome, gecentraliseerde en specifieke apparatuur ter plaatse zoals ketels, warmtepompen en luchtbehandelingskasten.

VRF, dit in plaats van gecentraliseerde koelmachines en boilers met water of luchtdistributie rond het gebouw. Op koelmiddel gebaseerde modulaire systemen worden meestal gebruikt om bijvoorbeeld de airco's aan te sturen.

LED-verlichting (de opvolger van TL en halogeenverlichting), verandert drastisch de manier waarmee verlichting kan worden beheerd.

Integratie, de wijdverspreide goedkeuring en acceptatie van open protocollen heeft geleid tot de opkomst van multi-protocol integratieplatforms, zoals bijvoorbeeld het Niagara-framework. Dit maakt het mogelijk om verschillende systemen te beheren op een geïntegreerde manier, met behulp van een enkele softwareapplicatie.

Het IoT (Internet of Things). De impact van IoT in relatie tot building services is een combinatie van verschillende technologische ontwikkelingen en een verandering in de manier waarop organisaties denken over het beheer van hun gebouwen. Big data, geautomatiseerde analytics, draadloze detectie, en clouddiensten zorgen er allen voor dat de kwaliteit van informatie die verzameld, verwerkt en geanalyseerd wordt, radicaal veranderd. Deze gewijzigde informatieverschaffing en de ontwikkeling van nieuwe technologieën, hebben ervoor gezorgd dat er hoge vaardigheidsniveaus vereist zijn. Dit met name om te voldoen aan de groeiende verwachtingen van de klant. Voorheen was elk systeem (HVAC, verlichting, beveiliging enz.) gescheiden en werd door verschillende onderaannemers aangeleverd. Een geïntegreerde oplossing in de vorm van een systeemintegrator is op dit moment de trend voor klanten.

 

Verlangen om meer gegevens te verzamelen

 

Aan de andere kant is er een verlangen van klanten om meer gegevens van een hogere kwaliteit van de gebouwprestaties te verzamelen, zodat dit beter beheerd en geoptimaliseerd kan worden. Dit leidt tot het plaatsen van meer sensoren en meters. Met als gevolg een toename in een verfijning van de monitoring en beheer, dit is vereist om bruikbare informatie voor de eindgebruiker aan te leveren. Door de aanwezigheid van bekabelde en draadloze IP-technologie zullen veel controllers en vele detectie apparaten in de toekomst verplicht zijn om te verbinden met het IP-netwerk van het gebouw, hetzij met CAT5 / 6 kabel of via Wi-Fi . Het weglaten van seriële netwerken zoals LON en BACnet MSTP is een innovatieve stap en fabrikanten zoals Siemens Desigo bieden nu een goede selectie aan van IP-gebaseerde naregelcontrollers. Deze verandering zal de komende jaren snel doorgevoerd worden vanwege de wens van de klant voor toekomstbestendige gebouwen (standaardisatie voor alles op IP-netwerken) en de vereenvoudiging van de systeemtechniek.

Fabrikanten zoals Distech Controls bieden op dit moment directe BLE (Bluetooth Low Energy) interactie met de HVAC, verlichting en zonwering aan en app ontwikkelaars zoals wij (Y-con) maken maatwerk smartphone-apps om met een groot aantal extra functies zoals verlichtingsturing, temperatuur verstelling of zonweringsturing. De rol van de systeemintegrators zal veranderen en zal meer worden gebruikt voor het samenbrengen van strategieën en afbeeldingen om tot een volledig geïntegreerd systeem te komen.


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg