Je kantoor verduurzamen: wat zijn de opties?

Je kantoor verduurzamen: wat zijn de opties?

Je kantoor verduurzamen: wat zijn de opties?

Tegenwoordig zijn er steeds meer opties om je leven te verduurzamen en milieuvriendelijker te maken. Niet alleen thuis, maar ook op kantoor. Bewust omgaan met printen is al een mooi begin. Toch zijn er genoeg andere manieren waarop je jouw kantoor groener maakt en kosten bespaart. Bijvoorbeeld met een slim gebouwenbeheersysteem. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je in deze blog.

 

Kantoor verduurzamen met een GBS

Het verduurzamen van je kantoor kan op verschillende manieren. Eén van die manieren is door je kantoor uit te rusten met een gebouwenbeheersysteem (GBS). Via dit systeem zijn alle technieken in je kantoorgebouw te monitoren en te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan verwarming, verlichting, airconditioning en ventilatie. In een gebouwenbeheersysteem komt alles samen. Door de slimme technieken in het systeem kom je erachter hoe je jouw energieverbruik kunt minimaliseren en verbruik je minder energie. En de energie die je wel gebruikt, zet je zo efficiënt mogelijk in. Dit is niet alleen een verduurzaming voor je kantoor, maar het is ook kostenbesparend!   

 

Voordelen van een gebouwenbeheersysteem

Het verduurzamen van je kantoor met een GBS biedt verschillende voordelen. Zoals je hierboven al las is het milieuvriendelijk en kostenbesparend, maar wat betekent dit concreet?

· De slimme tools in het systeem analyseren het energieverbruik in je kantoor. Hierdoor ontdek je welke mogelijkheden er zijn om te besparen of optimaliseren. Zo verlaag je je vaste lasten. Dit levert uiteindelijk een flinke structurele besparing op;

· Door het energieverbruik efficiënt in te richten verlaag je het verbruik en de kosten voor o.a. airco en verwarming. Het GBS helpt je om de juiste voorzieningen op het juiste moment in te zetten;

· Het systeem helpt je om zuinig om te gaan met je verlichting (alleen op de momenten dat het nodig is en de juiste verlichting op de juiste plek);

· Ook helpt een GBS je met het creëren van een aangenaam en gezond binnenklimaat. Met andere woorden: door je kantoor te verduurzamen met een GBS lever je een bijdrage aan de gezondheid van medewerkers en bezoekers van het pand;

· Het gebruik van een GBS stelt jouw bedrijf in staat om beter invulling te geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en te voldoen aan de eisen van de overheid om energiekosten terug te dringen;

· Het handige van een GBS is dat je alle data over het energieverbruik op één centrale plek kunt monitoren. Het systeem weergeeft alle gegevens op een duidelijke en overzichtelijke manier. Dit is voor vrijwel iedereen te begrijpen en eenvoudig te bedienen.

 

Je kantoor nog verder verduurzamen

De hierboven genoemde voordelen zijn in principe de basis. Heb je eenmaal een gebouwenbeheersysteem? Dan zijn er tal van mogelijkheden om er nog meer rendement uit te halen. Vrijwel alle systemen met betrekking tot de veiligheid, registratie en het binnenklimaat van een gebouw zijn met je GBS te bedienen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om HVAC-systemen aan te sturen met je GBS. Zo’n HVAC-systeem regelt zowel de warmte, de ventilatie als de verkoeling van de lucht. Ook systemen voor brandveiligheid en sanitaire installaties zijn aan je GBS te koppelen.

 

API’s en Machine Learning

Daarnaast zijn er nog twee andere interessante manieren om je kantoor te verduurzamen met een GBS:

  1. API’s (Application Programming Interface)

Een API is een verzameling van opdracht, protocollen, objecten en functies die programmeurs kunnen gebruiken om software te maken of om met een extern systeem te communiceren. Door een API toe te voegen aan je gebouwenbeheersysteem is het mogelijk om voorspellingen te doen. Door hier op in te spelen bespaar je energie en kosten. Meer over API’s lees je in onze eerdere blog over ‘API’s en gebouwenbeheersystemen’.

  1. Machine Learning

Machine Learning is een ontwikkeling binnen de kunstmatige intelligentie (AI). Het biedt de mogelijkheid om machines te leren hoe ze taken moeten uitvoeren door een groot aantal gegevens te verwerken. Dit stelt de machine in staat om beslissingen te nemen op basis van complexe gegevens. Bijvoorbeeld voor planningsbeslissingen op het gebied van bezetting, temperatuur, neerslag, vochtigheid en werkweekschema’s. Meer over de toepassing van Machine Learning in een GBS lees je in het artikel: ‘Waarom Machine Learning de toekomst is van HVAC en gebouwbeheer’.

 

We helpen je graag verder

Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel een goed beeld gekregen van de mogelijkheden om je kantoor te verduurzamen met een GBS. Wil je meer weten over de verschillende toepassingen en mogelijkheden? Mail of bel ons via info@y-con.nl of 013-5784320. We helpen je met plezier verder!  


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg