Klimaatbeheersing: zo creëer je een gezond binnenklimaat

Klimaatbeheersing: zo creëer je een gezond binnenklimaat

Klimaatbeheersing: zo creëer je een gezond binnenklimaat

Voldoende frisse lucht is belangrijk om je goed te concentreren. We kennen immers allemaal de uitspraak: ‘Ik heb even frisse lucht nodig’. Toch brengen we onze dag voor een groot deel binnen door. Thuis of op kantoor. Daarom is een gezond binnenklimaat met een goede luchtkwaliteit onmisbaar. Voldoende zuurstof in de ruimte zorgt er namelijk voor dat je helder kunt denken en je je goed kunt concentreren. In dit artikel vertellen we je hoe je een gezond binnenklimaat creëert.

Een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is meer dan alleen een fijne binnentemperatuur. Het gaat om de combinatie van verschillende factoren. Denk er maar eens over na: je kunt nog zo’n goed verwarmingssysteem hebben, maar als de ventilatie van de ruimte slecht is heb je daar niet zoveel aan. Benieuwd welke aspecten van invloed zijn op een gezond binnenklimaat? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

 

De belangrijkste aspecten voor een gezond binnenklimaat

 

  • 1. De juiste temperatuur

Uiteraard is temperatuur een belangrijke factor. In de winter mag het niet te koud zijn en in de zomer niet te warm. Je wilt natuurlijk niet dat je personeel het koud heeft of juist slaperig wordt door de hitte. Het beste behoud je een zo constant mogelijke temperatuur, ergens tussen de 19 en 22 graden.

  • 2. Ventilatie

Thuis doen we het vaak: even een raampje openzetten. Maar in grote kantoorgebouwen is dit niet altijd mogelijk en vaak niet voldoende. In veel gebouwen kunnen de ramen (vooral op de hogere verdiepingen) niet eens open. Daarnaast zit je op een kantoor vaak met veel mensen in een ruimte, waardoor de lucht in het gebouw simpelweg sneller vervuilt. Een goed ventilatiesysteem is in dit geval een uitkomst. Het zorgt ervoor dat de lucht zich constant ververst en dat er altijd voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is.

  • 3. De juiste verlichting

Verlichting kan een ruimte maken of breken. Maar ook voor de productiviteit en een gezonde werkomgeving is de juiste verlichting belangrijk. Is het licht te fel, dan kan dat hoofdpijn veroorzaken. Is er te weinig licht, dan worden mensen slaperig. Door te kiezen voor afzonderlijk instelbare verlichting is het licht in elke ruimte aan te passen op de veranderende wensen.

  • 4. Geluid

In een werkomgeving heb je altijd te maken met verschillende geluiden. Toch zijn die geluiden niet altijd wenselijk en bevorderlijk voor de concentratie. Zorg daarom voor een goede geluidsisolatie. Dit dempt het geluid aanzienlijk. Houd er wel rekening mee dat als je een ruimte isoleert dat er voldoende ventilatie is (zie puntje ‘ventilatie’ hierboven). Zo komt er genoeg zuurstof in de ruimte.

  • 5. Vochtigheidsgraad

Ten slotte is er nog de vochtigheidsgraad. Ook die is van invloed op een gezond binnenklimaat. Te droge lucht en te vochtige lucht zijn allebei niet goed. Het kan leiden tot gezondheidsklachten zoals o.a. benauwdheid of huidirritaties. Je voorkomt dit door een vochtigheidsgraad tussen de 30% en 70% aan te houden. Tussen de 40% en 60% is ideaal.

 

Binnenklimaat beheren met een GBS

Zoals je leest zijn en verschillende aspecten van invloed op een gezond binnenklimaat. Met een gebouwenbeheersysteem (GBS) zijn al deze punten via één systeem te beheersen. Met behulp van slimme tools beheer je het klimaat in elke ruimte afzonderlijk. Alles is per ruimte instelbaar en aan te passen op de veranderende wensen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een gebouwenbeheersysteem? In de blog ‘Gebouwenbeheersysteem in de cloud’ lees je er meer over. Of neem contact met ons op. We adviseren je graag!

 

 

 


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg