5 tips om energie te besparen op kantoor

5 tips om energie te besparen op kantoor

5 tips om energie te besparen op kantoor

Veel kantoren zijn op dit moment niet of weinig in gebruik. Grote kans dat de meeste apparatuur uit staat. Dat scheelt in het energieverbruik. Logisch ook, want er gebeurt minder op kantoor. Een goed moment om eens te kijken hoe je straks het energieverbruik kunt verminderen, als iedereen weer op kantoor is. Om je op weg te helpen delen we in deze blog 5 tips om energie te besparen op kantoor.

Energie besparen op kantoor

In Nederland zijn we ons steeds meer bewust van ons energieverbruik. We kiezen er massaal voor om thuis voor zonnepanelen op het dak te leggen, en ook steeds meer bedrijven zien de voordelen hiervan in. Naast zonnepanelen zijn er nog diverse andere mogelijkheden om energie te besparen op kantoor. We hebben ze voor je op een rij gezet:

1) Gebruik LED bewegingssensoren

We weten allemaal dat LED een duurzame vorm van verlichting is. Overschakelen op LED verlichting is dan ook een eenvoudige manier om energie te besparen op kantoor. Wil je het echt goed aanpakken, dan is het interessant om bewegingssensoren te installeren. Hiermee zorg je ervoor dat het licht automatisch aan gaat als je een ruimte binnenkomt – en weer automatisch uit gaat als je de ruimte verlaat. Zo staat je verlichting nooit onnodig aan. Vooral bij ruimtes die niet de hele dag in gebruik zijn is dit aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan de toiletten of de hal.

2) Draai de verwarming ’s nachts omlaag

Een andere manier om energie te besparen op kantoor is door de temperatuur ’s nachts te laten zakken tot 15 à 16 graden. Let er hierbij wel op dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur niet te groot is, anders heb je weer meer energie nodig om de ruimte opnieuw op te warmen. Indien je koeling hebt in je pand zet deze dan s'avonds ook uit. 

3) Zorg voor voldoende natuurlijk licht

Zorg voor voldoende natuurlijk licht in je kantoor. Grote ramen zijn hiervoor ideaal, maar ook lichte muren en plafonds zorgen voor extra licht in de ruimte. Dit komt doordat deze oppervlakken veel licht weerkaatsen. Op deze manier is extra verlichting aanzetten minder snel nodig. Plus: natuurlijk licht is een stuk beter voor de gezondheid en productiviteit van je medewerkers!

4) Isoleer en ventileer het pand goed

Je ziet het regelmatig: prachtige kantoren in jaren 30 panden. Vaak heel stijlvol, maar wel lastig om warm te houden en meestal niet zo energiezuinig. Zonde, want een tochtige ruimte kost in de winter hartstikke veel energie! Door het pand goed te isoleren en ventileren voorkom je dit. Simpele oplossingen zoals tochtstrips, buisisolatiemateriaal voor de cv-leidingen en radiatorfolie kunnen al een behoorlijke besparing opleveren. Wil je de energiebesparing op kantoor echt goed aanpakken, kies dan voor een modern ventilatiesysteem. Hiermee minimaliseer je het energieverbruik in het pand zo optimaal mogelijk.    

5) Bespaar energie op kantoor met een GBS

De bovenstaande manieren om energie te besparen op kantoor zijn allemaal te bedienen met een gebouwenbeheersysteem (GBS). Via dit systeem zijn alle technieken in je kantoorgebouw te monitoren en te bedienen. Verwarming, verlichting, airconditioning en ventilatie. In een gebouwenbeheersysteem komt alles samen. Door de slimme technieken in het systeem kom je erachter hoe je jouw energieverbruik kunt minimaliseren en verbruik je minder energie. En de energie die je wel gebruikt, zet je zo efficiënt mogelijk in. Dat levert een flinke energiebesparing op! Heb je interesse in een GBS op kantoor of wil je er meer over weten? Lees onze blog over ‘Gebouwenbeheersysteem in de cloud’ of neem contact met ons op.

Ten slotte nog een extra tip

Dan nog een laatste tip om af te sluiten: is je bedrijf (tijdelijk) gesloten? Zet dan zoveel mogelijk apparatuur uit. Denk aan de verlichting, cv-ketel, boiler, het ventilatiesysteem, etc. Hoe langer de sluiting - zoals tijdens een vakantie - hoe meer apparatuur je kunt uitzetten. Met een GBS beheer je dit allemaal op één centrale plek via de cloud. Heb je zelf nog tips om energie op kantoor te besparen? Deel ze met ons via de onderstaande social media kanalen!

 


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg