Energiemanagement in 2021: welke duurzame en innovatieve toepassingen gaan we dit jaar zien?

Energiemanagement in 2021: welke duurzame en innovatieve toepassingen gaan we dit jaar zien?

Innoveren en verduurzamen: ook in 2021 besteden organisaties hier massaal aandacht aan. Voor de meeste bedrijven is het nemen van maatregelen om hun energie- en CO2-doelstellingen te realiseren inmiddels vanzelfsprekend geworden. Welke duurzame ontwikkelingen zien we steeds meer, en gaan we ook in 2021 zien? We zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor energiemanagement op een rij.

Datakoppelingen

Eén van de energiemanagement-ontwikkelingen die we in 2021 gaan zien, is het gebruik van datakoppelingen. Dit wordt steeds vaker toegepast bij nieuwe installaties, bijvoorbeeld met intelligente regelafsluiters en slimme sensoren. Je kunt deze sensoren verbinden via een datakabel met het gebouwen beheer systeem, waardoor je een stuk minder bekabeling nodig hebt en veel meer informatie uit een afsluiter of sensor kunt halen. Zo kun je het energieverbruik voor elke ruimte heel precies monitoren. Wil je meer weten over slimme sensoren? Lees onze eerdere blog hierover.

Ontwikkelen van monitoringsapplicaties

Monitoringsapps zijn er voor steeds meer verschillende doeleinden. Ze zullen in 2021 dan ook veel gebruikt worden, ook op het gebied van energiemanagement. Bijvoorbeeld om KPI’s te monitoren en om te zien hoeveel je al hebt bespaard. Een voorbeeld dat je misschien wel kent is de monitoringsapp voor zonnepanelen. Na een goede zonnige dag zie je precies hoeveel je die dag bespaard hebt. Hierbij kan de software persoonlijk worden ingericht: zo kan de focus liggen op het realtime energieverbruik, maar kan het dashboard ook voorspellingen doen over de hoeveelheid energie die in de toekomst nodig zal zijn.

Daarnaast zie je ook steeds meer andere leuke en interessante KPI’s in monitoringsapps, we kunnen energiedashboard op maat maken naar de wensen van de klant zodat de belangrijkste gegevens overzichtelijk kunnen worden weergegeven. Bijvoorbeeld hoeveel bomen je al hebt gepland met de opbrengst van je zonnepanelen.

Ook buiten de energiemanagement tak zien we steeds vaker monitoringsapplicaties, ook op grappige manieren. Zo heeft boodschappenbezorger Picnic een app waarmee je naast het bestellen van je boodschappen ook interessante statistieken ziet. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel stappen en regeldruppels je al hebt ‘bespaard’ door je boodschappen thuis te laten bezorgen. Van levensbelang? Nee. Leuk om te weten? Dat wel!

Innovatieve integraties

Het leuke aan innovatie is dat er steeds meer mogelijk wordt. Het daagt ons uit om creatief te zijn in het bedenken van oplossingen. Hierdoor is het mogelijk om steeds meer te integreren, en dat zorgt voor innovatieve uitkomsten. Elk jaar ontdekken we bij Y-con weer nieuwe creatieve oplossingen. Zo integreerden we onlangs een slimme oplossing voor een kerk: het automatisch luiden van de kerkklokken. Dit deden we door een standaard-instelling aan het GBS toe te voegen (door middel van een weekschema). Voor een school integreerden we een vergelijkbaar systeem, maar dan voor de schoolbel.

Energiemanagement in 2021 als aandachtspunt?

Is energiemanagement voor jouw organisatie dit jaar een belangrijk aandachtspunt en ben je benieuwd welke concrete oplossingen er zijn om je doelstellingen te bereiken? De collega’s van Y-con denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op.


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg