Energieverbruik optimaliseren met behulp van data: 3 manieren om inzicht te krijgen

Energieverbruik optimaliseren met behulp van data: 3 manieren om inzicht te krijgen

Als je energie wilt besparen, is inzicht in je verbruik onmisbaar (we zeggen immers niet voor niets; meten = weten). Het zorgt ervoor dat je overzicht hebt en weet waar de energie naartoe gaat. Het analyseren van data wordt hierbij steeds belangrijker. Ben je benieuwd hoe dit werkt? In deze blog laten we je zien welke data-tools er zijn om je energieverbruik te optimaliseren. 

 

Inzicht in energieverbruik-data


Bij Y-con bieden we onze klanten drie verschillende manieren aan om inzicht te krijgen in het energieverbruik:

- Via de YEM-app op de telefoon

- Via het energiedashboard op de computer

- Naar aanleiding van onze onderhoudswerkzaamheden o.a. via beheer op afstand


Welke methode voor jou het meest geschikt is, hangt af van de hoeveelheid informatie je nodig hebt. Als marketing-medewerker op een kantoor heb je meestal minder informatie nodig dan wanneer je op datzelfde kantoor de gebouwenbeheerder bent. Welke tool is geschikt voor wie?

1. Inzicht voor de eindgebruiker


Eindgebruikers - zoals kantoormedewerkers of bewoners van een pand - hebben het meeste aan de YEM-app. YEM staat voor Y-con Energy Management en geeft je de controle over de temperatuur in je bedrijfspand of woning. De app is te gebruiken met je telefoon, tablet of PC. Hiermee kun je de instellingen van het klimaat in het pand of bij je werkplek altijd en overal bedienen.

Daarnaast zie je via de app in één oogopslag hoeveel energie je per dag, per maand en per jaar verbruikt:

     

2. Inzicht voor gebouwenbeheerders


Als gebouwenbeheerder wil je meer weten dan de informatie die de YEM-app geeft. Daarom geven wij onze klanten toegang tot hun eigen energiedashboard. In het dasboard vind je verschillende overzichten waaruit je waardevolle informatie over de installaties kunt aflezen. Zo heb je volledig inzicht in het verbruik en kun je zelf onderzoeken op welke onderdelen nog winst te behalen valt.


De systemen werken in principe automatisch, maar eens in de zoveel tijd controleren wij of de werking nog overeenkomt met de actuele situatie. We doen dit voor onze klanten altijd in combinatie met onderhoudswerkzaamheden. Dit betekent dat we inloggen op het gebouwen beheer systeem en een aantal controles doen. We bekijken o.a. of alle parameters nog goed staan en of er mogelijkheden zijn om het energieverbruik te optimaliseren. Indien dit zo is, bespreken we met je welke mogelijkheden er zijn.

 

Advies van onze collega’s


Zoals je ziet zijn en verschillende mogelijkheden om je energieverbruik te optimaliseren op basis van data. In veel situaties wordt er een combinatie van deze drie methodes toegepast. Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten over de mogelijkheden bij Y-con? Neem contact met ons op voor informatie en advies.


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg