Beschrijving

Het Natuurhistorisch Museum Naturalis onderging de afgelopen twee jaar een ingrijpende renovatie. Alle panden zijn gerenoveerd en er werd een gloednieuw museumpand gebouwd. In augustus 2019 is de renovatie afgerond en is het museum weer geopend voor publiek. Sindsdien bevinden alle onderdelen van het instituut zich onder één dak. Y-con verzorgde de installaties voor het nieuwe pand.

Over Naturalis

Naturalis is hét Nederlands centrum voor biodiversiteit. Het is de plek waar je alles leert over de natuur en haar geschiedenis. In het museum vind je diverse interessante tentoonstellingen en je staat er oog in oog met de T-Rex. Naturalis bestaat al lang (al sinds 9 augustus 1820), maar vooral de laatste jaren is Naturalis flink gegroeid. Door het samengaan van diverse collecties, de groei van het aantal onderzoekers en stijgende bezoekersaantallen ontstond een gebrek aan huisvesting. Het was tijd voor een flinke renovatie.

Een geheel nieuw ontwerp

Architectenbureau NRA maakte een heel nieuw ontwerp voor Naturalis. Het oude museum werd gerenoveerd en heringericht tot kantoor en extra depotruimte voor collecties. Verder is het pand uitgebreid met een nieuw deel. Het nieuwe deel bestaat uit moderne laboratoria, diverse horecafaciliteiten, een museumwinkel, negen prachtige nieuwe zalen en een groot atrium. Een mooi geheel van faciliteiten, met allemaal een eigen functie.

Een goed geïntegreerd gebouwbeheersysteem

Uiteraard vraagt deze diversiteit aan doeleinden om een goed geïntegreerd gebouwenbeheersysteem. Daarom werkte Y-con alle installaties uit met het fabricaat Saia Burgess Controls. Het resultaat? Een comfortabel, veilig en gezond binnenklimaat voor alle bezoekers van Naturalis. Via het gebouwenbeheersysteem is het klimaat in elke ruimte afzonderlijk instelbaar en aan te passen op de veranderende wensen. In het museum, maar ook in de depots, laboratoria en kantoren is zelft een klimaat systeem toegepast van BaOpt. Om het pand te verduurzamen en toekomstbestendig te maken kozen we voor een eigen warmte-koudeopslag, duurzame ventilatie, zonnepanelen en 100% ledverlichting. Naturalis is klaar voor de toekomst!

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over de installatie van Naturalis of ben je benieuwd naar andere projecten van Y-con? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Project Details

Gebouw Onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum
Eigenaar Naturalis Biodiversity Center
DDC/GBS Saia Burgess Controls

(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg