API's en Gebouwbeheersystemen

API's en Gebouwbeheersystemen

Waarom zijn API’s zo interessant?

API's, misschien heb je er al een keer van gehoord. Ze bestaan al een lange tijd en waarschijnlijk gebruik je ze onopgemerkt al dagelijks. Het rijksmuseum stelt een API beschikbaar voor webontwikkelaars om afbeeldingen toe te voegen aan hun eigen website, maar ook je printer thuis gebruikt waarschijnlijk een API om jouw printjes te ontvangen. Ook binnen de gebouwen automatisering neemt de belangstelling voor API's gigantisch toe. Steeds meer organisaties hebben de wens om alle apparatuur aan te laten sluiten op een eigen gebouwbeheersysteem en zo flexibiliteit in te bouwen. Maar wat kun je nou precies met een API?

Wat is nou precies een API?

API is een acroniem voor Application Programming Interface en het is een verzameling opdrachten, protocollen, objecten en functies die programmeurs kunnen gebruiken om software te maken of om met een extern systeem te communiceren. De API biedt ontwikkelaars standaardcommando's voor het uitvoeren van algemene wijzigingen, zodat ze de code niet vanaf nul hoeven te schrijven.API logo

Profiteren van weersvoorspellingen

Maar waar kunnen we API's nu voor gebruiken in onze gebouwen beheer systemen? We kunnen dan bijvoorbeeld kijken naar de effecten en voordelen van het gebruik van langere prognoses en verwachtingen die je bijvoorbeeld kunt krijgen vanuit de API van het KNMI[1] en de energie API van Daisycon[2]. Als je bijvoorbeeld kunt voorspellen wanneer de elektriciteitsprijzen laag zullen zijn, kan de gedistribueerde elektriciteit worden gebruikt terwijl de zelf geproduceerde elektriciteit van de gebouwen kan worden opgeslagen. Door te voorspellen wanneer de elektriciteitsprijzen zullen stijgen, kan de faciliteit of gebouw de hoge prijzen vermijden door gebruik te maken van zijn opgeslagen energie of alleen op zijn eigen systeem, b.v. zonne-energie, thermische verwarming etc. 

Een manier om te profiteren van het kennen van de weersvoorspelling is om het verwarmingssysteem in een gebouw te beïnvloeden vóór de realtime metingen. Dit kan bijvoorbeeld door de huidige temperatuur te vergelijken met de weersvoorspelling van zes uur later. Als de weersvoorspelling een warmere temperatuur aangeeft, kan het verwarmingssysteem van tevoren beginnen met het verlagen van de temperatuur in het gebouw.

Real-time energie-informatie

Het hele idee van realtime informatie te gebruiken zorgt voor meer controle en hogere efficiëntie. Apparaten met internet verbinden en meer online-gegevens gebruiken, leidt ookt tot minder behoefte aan hardware. Het doel is altijd om naar een groenere omgeving te streven en een manier om dat te bereiken door het internet. Er zijn dus genoeg redenen om API's toe te voegen aan uw gebouwbeheersysteem. 

Bronnen
[1] https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/data-ophalen-vanuit-een-script
[2] https://www.daisycon.com/nl/nieuws/daisycon-lanceert-api-voor-energiemarkt/


(+31) 013 578 43 20
info@nordomatic.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg